Wij doen niet in blutsen en builen
Elke tijd heeft zijn trendy termen. Vandaag is “circulariteit” zo’n hip begrip. Het gaat dan over bestaande materialen en producten zo lang mogelijk delen, verhuren, hergebruiken, herstellen, opknappen en recycleren met als doel meer waarde te creëren. Op deze manier breiden we de levenscyclus van producten uit.
Wist je dat wij, vrouwen en mannen van de sociale economie dat begrip ook op mensen toepassen?
De kans bestaat dat jij als lezer denkt: hoe oneerbiedig, een mens is geen product dat je hergebruikt, herstelt en opknapt! Geen nood. Ook wij zijn niet van het gedacht dat wij mensen breinwassen opdat er een beter specimen zou ontstaan. Wij zijn geen carrossiers, wij doen niet in blutsen en builen. De gedeukte mens is mooi zoals hij is.
Goede lezer, sta mij een betere omschrijving toe: wij revaloriseren talent. Wij upcyclen menselijk vermogen. Klinkt beter? Mooi zo!
Geloof
Hoe dikwijls krijgen wij de m/v/x over de vloer met een master in opkrabbelen, tuimelen en weer rechtstaan. Wij zijn de omgeving waar een mens eventjes op zichzelf kan komen. Kortstondig, want algauw doen wij appèl op die mens om werk te maken van het opdelven van zijn talent. Het is een ontdekkingstocht die wij samen doen. Daar hebben wij van de sociale economie tal van methodieken voor, grotendeels ontsproten uit breinen vol gezond boerenverstand. Eentje ervan is geloof.
Talent
Elk van onze medewerkers is begiftigd met menig talent. De Griekse wijsgeer Aristoteles wist al dat alles in de natuur potentie heeft; een zaadje van een beuk wil uitgroeien tot een boom. Als maatwerkbedrijf bieden wij – oh verrassing! – maatwerk aan. Dit betekent: wij passen de job aan de medewerker aan. Dit werkt langs twee kanten. Zo hebben wij makkelijke en moeilijke jobs, voor elkeen een passend traject.
Het is dus zaak om ervan bewust te worden dat wie je ook bent, je mag geloven in eigen kracht en talent.
Wij scherpen het kritisch denken aan: over zichzelf, hoe ieder zijn job uitvoert. Alles kan altijd beter, wat voor ons betekent: hetzelfde doel bereiken met minder inspanning. Daartoe willen wij dat de machinerie in de bovenkamer op toeren komt.
Hoe dikwijls zijn de radertjes verroest! Velen bij ons zijn eerst verwonderd. Wat is jouw gedacht? Huh? Hoe zou jij dit probleem oplossen? Huh? Wij reiken de oplossing niet aan maar verwachten aanspraak van eigen geestesvermogens.
De job van het omkaderend personeel zou zich hierbij hoogstens mogen omschrijven als obstakelwegnemer, compagnon de route of moedinspreker.
(Toegegeven, soms draaien wij de kaart die ondersteboven gehouden wordt.)
Geef ieder een stem
Verwijzend naar het humanistisch mensbeeld van de Amerikaanse psycholoog Carl Rogers heeft ieder behoefte aan onvoorwaardelijke positieve waardering.
Geef ieder een stem. Handel naar dat wat ieder denkt, voelt en ervaart van tel is. Zo krijgen we slimme handen, hoogwaardig menselijk kapitaal, de grondstof van een maatwerkbedrijf, dé plek om te werken, te leren en te groeien!
David Rotsaert
Biografie
David Rotsaert, geboren in Brugge in 1967, behaalde zijn diploma als boekhouder-fiscalist. Zijn professionele carrière startte in 1988 als boekhouder bij Campina Melkunie, waar hij tot 1995 werkzaam was. Vervolgens werd hij hoofd administratie bij het revalidatiecentrum Inghelburch (1995-2002). In 2000 sloot David zich aan bij het maatwerkbedrijf SOBO als boekhouder. Sinds 2009 vervult hij daar de rol van directeur, waarbij hij zich inzet voor sociale tewerkstelling en het creëren van maatschappelijke meerwaarde.
Reactie plaatsen
Reacties