Als ik terugdenk aan mijn leven van vroeger, herinner ik me de koude nachten zonder verwarming, de lege maag die knorde van de honger en de constante angst voor de toekomst. Armoede was geen abstract begrip voor mij, het was een harde realiteit die mijn dagen en nachten beheersten. Het was een strijd om te overleven, om waardigheid te behouden te midden van schaamte en onzekerheid.
Toen ik de kans kreeg om de opleiding tot ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting te volgen, voelde het als een lichtpuntje in de duisternis. Het was de eerste stap op weg naar verandering, naar een beter begrip van mijn eigen ervaringen en naar het ontwikkelen van vaardigheden om anderen te helpen die zich in soortgelijke situaties bevinden. De opleiding bood mij niet alleen kennis en inzicht, maar ook een gevoel van empowerment en hoop voor de toekomst.
De opleiding opende mijn ogen voor de structurele oorzaken van armoede en sociale uitsluiting, voor de diepgewortelde stigma’s en vooroordelen die de samenleving doordringen. Het gaf me de tools en het zelfvertrouwen om mijn stem te laten horen, om op te komen voor de rechten en behoeften van mensen die vaak genegeerd of vergeten worden. Ik leerde dat mijn ervaringen waardevol waren, dat mijn verhaal gehoord moest worden en dat ik een verschil kon maken in het leven van anderen.
Nu als ervaringsdeskundige, zet ik mijn ervaring in armoede in om anderen te ondersteunen en te begeleiden op hun eigen pad naar herstel en veerkracht. Mijn persoonlijk verhaal dient als inspiratie en motivatie voor degenen die nog steeds worstelen met armoede en sociale uitsluiting. Ik bied een luisterend oor, begrip en empathie aan degene die zich niet gehoord voelen in een vicieuze cirkel van armoede en uitzichtloosheid.
Mijn ervaringen inzetten in mijn job als ervaringsdeskundige is meer dan alleen een baan, het is een roeping, een missie om bij te dragen aan een rechtvaardigere en inclusievere samenleving. Ik ben dankbaar voor de kansen en mogelijkheden die de opleiding ervaringsdeskundige mij heeft geboden en ik ben vastbesloten om mijn ervaring en kennis te blijven gebruiken om anderen te helpen en te ondersteunen.
Van armoede naar ervaringsdeskundigheid, van Duisternis naar licht, van strijd naar veerkracht. Mijn reis is er een van hoop en empowerment, en ik ben trots om mijn verleden te gebruiken als kracht om anderen te helpen hun eigen weg te vinden.
Want in elke ervaring van armoede schuilt een verhaal van moed, doorzettingsvermogen en menselijkheid. En dat verhaal wil ik blijven delen dag na dag, stap voor stap, met de hoop op een betere morgen voor ons allen.
Charlotte Crepeele
Biografie
Charlotte Crepeele (1986), verloofd met Nico, trotste mama van 2 tieners 19 en 15 jaar en trotse plusmama van 2 tieners van 17 en 14 jaar.
Diploma secundaire behaald en opleiding ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting afgerond in juni 2022.
Ondertussen al 2 jaar tewerkgesteld binnen het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) Brugge.
En op verschillende plaatsen doe ik aan vrijwilligerswerk.
Mijn motto is : wat is er mis met menselijkheid en vrede.
Contactgegevens:
charlotte.crepeele@ocmw-brugge.be
Reactie plaatsen
Reacties
Dank je wel Charlotte voor dit prachtig getuigenis.
Dankjewel Charlotte, voor deze oprechte en krachtige getuigenis. Heel blij ook dat wij mogen genieten van jouw talenten, jouw vaardigheden en jouw innemende persoonlijkheid in de participatieraad in Waregem waar je vrijwillig meewerkt aan kleine lokale acties waar mensen kracht kunnen uithalen. Blij dat ik je mag kennen!