Ik leerde hem kennen, bijna 12 jaar geleden. Bij het begin van de legislatuur was het de goeie gewoonte dat raadsleden kennismaakten met de verschillende diensten. Omdat we liever met dan over hen spreken, zochten we de geknipte serviceflatbewoner om de rondleiding te verzorgen.
Hij was niet alleen één van de weinige mannen in het gebouw, hij ‘stond’ er ook elke dag.
Strak in het pak, rijzig, sereen, geraffineerd, erudiet maar niet hautain en vooral knap. Het is zo’n oudere man die je spontaan niet aanspreekt met een verkleinwoord. Met zijn vlotte babbel en een kwinkslag laveerde hij door de gangen en zithoeken van het flatgebouw met de schare nieuwe politici achter zich. De gemiddelde leeftijd van de bewoners was toen 82, maar geen raadslid die kon schatten dat hij geen zeventig maar zonet op tram 9 was gestapt.
Ik zag hem nadien regelmatig. Hij had daar behoefte aan om af en toe eens een babbeltje te doen, onder mannen, want sommige zaken vertel je niet aan een vrouwelijke hulpverlener.
Jean reed nog vlot met de wagen, biljartte drie keer per week, een rollator of wandelstok waren misschien voor later. De jonge Jean werd geboren in een welstellend gezin, hij studeerde als ingenieur en bouwde een carrière uit in een groot metaalbedrijf. Hij was gezegend met een goeie gezondheid en het aantal achterkleinkinderen kon hij niet op één hand tellen.
‘Ik bewonder je’, zei ik hem ooit eens, ‘welk een prachtig leven jij uitgebouwd hebt’. ‘Ik heb daar weinig verdienste aan, ik heb gewoon de kansen die er lagen genomen. Ik heb veel klasgenoten gekend die veel slimmer waren dan ik, maar op veertien jaar moesten die werken, van verder studeren was geen sprake, hun echte talenten ontwikkelen, niet aan de orde.’
De Veekaa-supporter verwoordde het als volgt. Mijn bal lag in de kleine ‘baccaré’, de keeper was nergens te bespeuren en ‘k moest hem maar blind binnensjotten. Veel van mijn vrienden hun bal lag achter de middenlijn, met tien veldspelers en een keeper in doel voor zich. Maradonna’s worden maar zelden geboren.
Hij zou zeker kwiek honderd worden, daar waren we van overtuigd, tot op twee jaar voor die verjaardag zijn tweede vrouw onverwacht overleed. ’t Is voor mij goed geweest, ’t moe nie meer, ’t is ut. Naast het verlies van bijna al zijn kinderen, zijn twee echtgenotes, maar vooral ook al zijn klasgenoten die niet meer leefden, bestond Jean zijn netwerk uit mensen van een volgende generatie. Zijn biljartvrienden, allemaal zeventigers. ‘Zelfs al heb ik een goeie gezondheid, wat heb ik er aan als al mijn kennissen en vrienden vanuit mijn jeugd er niet meer zijn’.
De begeerde vrijgezel was geen lang leven beschoren: enkele weken later gonsde het van de geruchten dat Jean met een jong ding gezien was. De jaloezie onder de vrouwelijke bewoners kende ongekende hoogtes. Samen met de 72-jarige Simonne aan zijn hand vierde Jean twee jaar geleden zijn jaar honderd in aanwezigheid van alle bewoners.
Je moet de kans grijpen, maar ze moet zich wel aandienen, Jean had ze alvast weer eens goed gepakt.
Bart Denys
Programmaregisseur lokaal sociaal beleid
Biografie:
Bart Denys (50 jaar) heeft een uitgebreide en veelzijdige carrière in de sociale sector.
Zijn professionele reis begon in 1997, toen hij als opbouw- en jongerenwerker aan de slag ging bij Stad Harelbeke.
Na zes jaar maakte hij de overstap naar OCMW Kortrijk, waar hij als coördinator van de lokale dienstencentra werkte. Hier speelde hij een cruciale rol bij de fusie van de dienstencentra met het buurtwerk, waardoor wijkcentra ontstonden. Tijdens zijn laatste legislatuur coördineerde Bart de wijkgerichte dienstverlening voor Groep Kortrijk, een bundeling van stads- en OCMW-diensten die actief zijn op wijkniveau, waaronder gebiedswerkers, wijkcentra, stedelijke ontmoetingscentra en gemeenschapswachten.
Sinds 1 maart 2023 is Bart aan de slag als programmaregisseur Lokaal Sociaal Beleid in Brugge. De functie sprak hem aan vanwege zijn eerdere ervaring in Kortrijk en het aantrekkelijke programma 'Brugge Draait Om Mensen'. Bart waardeert het lokale bestuur als de overheid die het dichtst bij de burger staat en een significant verschil kan maken, zoals bleek tijdens de coronacrisis en de rol van vaccinatiecentra. Hij is vastberaden om samen met zijn team een sterke speler te blijven op het gebied van welzijn en zorg, en de samenwerking tussen de vele sociale verenigingen en spelers in Brugge te stimuleren.
Reactie plaatsen
Reacties