Wees nieuwsgierig , doe het voor de community

Gepubliceerd op 23 januari 2024 om 07:38

In een wereld die gedreven wordt door constante prikkels en indrukken, reflecteerde  filmregisseur Bas Devos onlangs in de krant over onze neiging om voortdurend naar beneden te kijken, gevangen in onze smartphones. Hij pleit voor nieuwsgierigheid naar elkaar als sleutel tot een mooiere wereld. Maar hoe kan die nieuwsgierigheid ons daadwerkelijk helpen? 

Wij, jong en oud in 2024, dragen vaak schuldgevoelens mee. Het lijkt alsof het onze persoonlijke verantwoordelijkheid is om ons eigen welzijn te bewaken. Dat is zo spijtig want de ware kracht van samenleven ligt in onze verantwoordelijkheid voor elkaar. De community waarin we leven, vormt de kern van deze verbondenheid, waarin iedereen een rol kan spelen. Een betekenisvolle rol kunnen opnemen is bovendien extreem waardevol om ons goed in ons vel te voelen. 

Eenzaamheid, een gedeelde ervaring voor werkelijk elk individu, kent geen onderscheid tussen rijk en arm.

Eenzaamheid is normaal, iedereen heeft het gevoel van eenzaamheid in zijn leven al ervaren en toch blijft het tot vandaag zo moeilijk om hierover openlijk te praten.

Vanuit het  project Vierkant tegen Eenzaamheid willen we hier sterk op inzetten.
Eenzaamheid moet genormaliseerd worden in onze maatschappij. Ik heb zelf gemerkt bij de start van mijn job dat zoveel mensen bang zijn van het woord eenzaamheid alleen al. Ze willen het niet benoemen. Terwijl een samenleving creëren waarin niemand raar opkijkt als je je eenzaamheid benoemt ons allemaal zo veel deugd zou doen. 
 

Het doorbreken van eenzaamheid vergt natuurlijk niet alleen individuele inspanningen, maar ook een bredere structurele aanpak.

Uitsluiting vanwege armoede vergroot het risico op eenzaamheid. Een structurele aanpak is noodzakelijk. Sociale, culturele en politieke veranderingen hebben op maatschappelijk kwetsbare groepen een grote impact. Waarom laten we in 2024 nog steeds toe dat mensen in kwetsbare situaties het gevoel van uitsluiting en eenzaamheid zo sterk moeten ervaren? 

In de complexiteit van armoede en eenzaamheid is er een duidelijke link.

Mensen in armoede vermijden sociale contacten om diverse redenen, van schaamte tot financiële beperkingen. Het gevoel anderen tot last te zijn, versterkt daarbij de eenzaamheid. Daarom is het essentieel om niet alleen te strijden tegen armoede maar ook om de negatieve zelfbeelden te doorbreken die deze eenzaamheid voeden. Het vermijden van diepgaande contacten uit zelfbescherming en het gevoel van wantrouwen spelen een rol in deze complexe dynamiek. Mensen in armoede bevinden zich vaak in overlevingsmodus, waardoor weinig ruimte overblijft voor sociale interactie. Een positief zelfbeeld en het tonen van kwetsbaarheid zijn cruciaal bij het aanpakken van eenzaamheid, maar dit vereist mentale ruimte die vaak ontbreekt. 

Vanuit Vierkant tegen Eenzaamheid strijden we mee voor een structureel eenzaamheidsbeleid waarbij de verwevenheid met armoede niet uit het oog mag verloren worden. In onze prestatiegerichte samenleving, waar individuen vaak worden gewezen op hun individuele verantwoordelijkheden, is het tijd om vanuit een gemeenschappelijk perspectief te kijken. Het normaliseren van eenzaamheid is hierbij essentieel! Het nieuwsgierig zijn naar elkaar in onze community is de sleutel tot het doorbreken van de eenzaamheidscyclus. 

Spread the word en practice what you preach.

Hoe meer mensen ondervinden hoeveel deugd het doet om in een betekenisvolle, inclusieve en verbonden samenleving te leven hoe dichter we bij een community komen waarin eenzaamheid genormaliseerd is en we zorg kunnen dragen voor elkaar. 

 

Marlies Hamels

Biografie

Marlies Hamels is van opleiding een pedagoge die voor haar verhuis naar Brugge actief was in de sector van personen met een beperking. Strijden voor een inclusieve samenleving is altijd al haar passie geweest. Streven naar een community waarin elk persoon de kansen krijgt om zich te ontplooien door drempels structureel weg te werken is haar drijfveer. Dat is niet anders in haar huidige functie als projectbegeleider van Vierkant tegen eenzaamheid. Ze zet vanuit het project sterk in op het normaliseren van eenzaamheid en de kracht van de community door intensieve samenwerkingen uit te bouwen met vele Brugse partners.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.